★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT
FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 31.01.2025
BLI MEDLEM - FÅ 30 KR RABATT
TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR
Nästan alla röda viner, speciellt de unga som vi till största del förtär, men även många vita viner, rosévin och till och med en ung champagne, vinner på att luftas innan servering. När vinet exponeras för syre öppnas smakerna i vinet upp och korksmaken avlägsnas. Vinsmaken blir mjukare och vinet kan till och med ändra karaktär och få nya, både fruktiga och blommiga dofter och smaker som det inte hade innan. Det är viktigt att lufta vinet ordentligt för att få just den smakupplevelse som vinproducenten skapat, och det bästa och smidigaste sättet för dig att lufta ditt vin på är med hjälp av en vinkaraff.
Det räcker inte med att dra ur korken ur vinflaskan för att lufta vinet, då det inte kommer in tillräckligt mycket syre genom den smala flaskhalsen, samt eftersom enbart den översta, lilla delen av vinet i flaskan kommer i kontakt med syre.
Du luftar vinet på bästa vis genom att hälla det från en ganska hög höjd, ner i karaffen, längst med kanten av vinkaraffens insida, så att allt vin kommer i kontakt med syre på väg ner till bottnen. När allt vin har hällts över till vinkaraffen kan man skaka om karaffen, så att vinet virvlar längst kanterna. En vinkaraff har en bred bas, speciellt utformad för att göra ovan skak-moment möjligt, samt för att exponera en så stor volym som möjligt av vinet för syre, när vinet förvaras i karaffen.
Luftningens längd beror på vinets ålder. Det kan ta allt ifrån 15 minuter upp till 2-3 timmar. En god tumregel är minst en halvtimmes luftning, så tänk på att ta fram vinet en bra stund innan det ska avnjutas, för bästa smakupplevelse.
De flesta viner som dricks är unga och dessa kräver en ordentlig luftning, oavsett om det är ett rött eller vitt vin. Mogna viner däremot ska inte luftas för länge innan servering, då de riskerar att oxidera och förlora sina aromer. I vissa fall räcker det till och med att enbart lufta dessa viner direkt i glaset.
Vinkaraffer används inte bara för luftning och en elegant servering av vin. De används också för dekantering, vilket innebär att man tar bort mognadsavfällningar och sediment från vinet. Fällningar uppstår, framförallt i ungt rödvin och portvin, då färgämnen klumpar ihop sig tillsammans med garvsyror, som sedan faller till bottnen. Sediment är inte farligt, men heller inte önskvärt, då det tillför en bitter smak och grumlig konsistens.
Till skillnad från rött vin så avnjuts vitt vin och rosévin absolut bäst när det är riktigt väl kylt. För att lyckas hålla vinet kylt länge kan därför en vinkaraff med kyldel vara en smart lösning. Men framförallt kan en smalare vinkaraff som lättare håller kylan länge vara att föredra.
Vissa vinkaraffer kommer med tillhörande kork eller lock. Dessa är praktiska lösningar som bland annat kan förhindra att djur tar sig ner i vinet när man avnjuter det utomhus en varm sommarkväll. De kan också hjälpa till att skjuta upp oxidationen av vinet en stund. I vårt sortiment hittar du vinkaraffer med tillhörande lock från bland annat Menu och Georg Jensen. Att sätta på korken eller locket på karaffen gör dock inte så att du kan spara överblivet vin i den. Önskar du spara överblivet vin behöver du begränsa syretillförseln, helst med hjälp av en vakuumpump.
Ett vanligt problem som uppstår vid användning av vinkaraffer är att det rinner vin på utsidan av karaffen och lämnar fläckar på underlaget. Många löser detta med en handduk svept om halsen på karaffen, men man kan faktiskt enkelt undvika spill och fläckar med modernt designade karaffer, till exempel som med dekanteringskaraffen från Eva Solo som har en droppfri kant, eller varför inte bara med ett snyggt, tillhörande fat att ställa vinkaraffen på!