★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT
FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 31.01.2025
BLI MEDLEM - FÅ 30 KR RABATT
TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR
En glöggmugg är en liten mugg eller kopp, med eller utan handtag, som rymmer en mindre mängd dryck. Det finns glöggmuggar i flera olika typer av material, där de vanligast förekommande materialen är glas, porslin och keramik.
Det finns ingen standardstorlek på glöggmuggar, men normalt sett kan de jämföras med ett shotglas eller en espressokopp. Volymen på en glöggmugg brukar ligga runt 10-20 cl.
En flaska glögg på 750 ml räcker till ca 10 glöggmuggar.
Glögg är en traditionell, nordisk dryck som bäst serveras varm, men som också kan avnjutas kall om man så önskar. Ordet glögg kommer faktiskt från det gamla, svenska ordet ”glödg” eller ”glödga” som betyder ”värm upp”. Glöggen är ett kryddat vin och precis som för de allra flesta typer av drycker så finns det även för glöggen bättre sätt att avnjuta den på, för att förhöja smakupplevelsen.
En glöggmugg är en bra start för att få till den rätta känslan i både hand och mun. Glöggmuggen ser till att ge den perfekta mängden glögg att smutta på och har allt som oftast ett öra att hålla i, så man inte bränner sig på den varma muggen. Den grunda glöggkoppen gör det också lätt att fiska upp mandlar, russin och andra tillbehör från bottnen, för den optimala smakkombinationen. Utöver glöggmuggens utformning spelar dock också exempelvis glöggens temperatur en stor roll för bästa upplevelse.
Glöggen ska värmas långsamt. Den mår inte bra av att stormkoka eller att värmas snabbt i mikron. Häll den därför i en gryta eller kastrull och värm den försiktigt på spisen, eller ännu bättre – i en glöggkanna med värmare, för att uppnå bästa resultat. En glöggkanna med värmare värmer inte bara drycken i en bra takt, den fungerar också som en bra stämningshöjare under glöggminglet och ser framförallt till att hålla glöggen varm för påtår.
Om ni dricker glögg som ej är alkoholfri så kan det vara bra att veta att alkoholen dunstar vid 78,3 grader. Alkoholen fungerar som en fin smaksättare till glöggen, så att använda en termometer, för att undvika att överskrida 78 grader under uppvärmningsprocessen, kan vara att föredra.
Förutom glöggmuggen finns det en del tillbehör som näst intill är ett måste till glöggdrickandet. Först och främst behöver man små skedar att röra runt med i glöggkoppen. Dessa kan också fungera som redskap för att plocka upp sina skållade mandlar och russin från skålar, som är nästa tillbehör du behöver för det perfekta glöggminglet. Utöver det kan varsitt tefat att sätta muggen på vara behändigt, för att också lägga ifrån sig den använda skeden eller pepparkakan med mögelost på. Och sist, men inte minst, en vacker serveringsbricka att presentera drycken och tillbehören på.
De små, karakteristiska muggarna används främst till glögg runt jul, men kan under resten av året med fördel även användas för att servera espresso, minidesserter eller små portionsbitar på buffébordet.
Hos oss finner du ett brett utbud av fina glöggmuggar från välkända varum ärken som bland annat ERNST, Rörstrand och Sagaform, att servera glöggen i under glöggminglet.