★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT
FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 31.01.2025
BLI MEDLEM - FÅ 30 KR RABATT
TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR
När första ljuset i adventsljusstaken tänds och man börjar räkna ner veckorna till julafton, då vet man att julen är här. Att samlas med sin familj, när och kära, varje söndag i advent, för att tända ett ljus tillsammans, är en mysig tradition som sannolik aldrig kommer dö ut. Det är inte bara adventsljusstaken i sig, med sina tindrande, levande ljus, som skapar den där ombonade, varma känslan, det är också gemenskapen och den inbjudande känslan som bara traditionen och julen kan ge!
Att tända en adventsljusstake med levande ljus, eller adventsstake som det också kallas, är en sed som kom till Sverige i slutet av 1800-talet och som under 1920- och 1930-talet blev allt mer vanlig. Anledningen till detta är simpel, men ville helt enkelt markera nedräkningen till julafton.
Traditionellt sett tänds första ljuset i ljusstaken den första advent och sedan ytterligare ett ljus varje söndag fram till jul. Det är även vanligt att låta de fyra ljusen brinna lika länge varje vecka, så att de på så sätt bildar en trappa från kortare till längre ljus.
Idag finns adventsljusstakar för stearinljus och blockljus att finna i en mängd olika former, för att de ska passa så många stilar och hem som möjligt. Förutom den klassiska rektangulära formen, där ljusen är placerade på rad, finns också mer moderna varianter. Vad sägs till exempel om en rund, eller varför inte en justerbar adventsljusstake, som du kan möblera om som du vill? En annan populär form på en julljusstake är den bågformade staken, som liknar de traditionella, elektriska adventsljusstakarna.
Något som alla adventsljusstakar för levande ljus har gemensamt idag, till skillnad från elljusstakarna, är dock att samtliga har plats för fyra, levande ljus. Förr fanns det även varianter med plats för sju ljus, men idag är just fyra ljus en standard, för att man enligt traditionen ska tända ett ljus varje söndag i advent.
Många tänder traditionsenligt ljus, år efter år, i en välanvänd adventsljusstake som gått från generation till generation i familjeledet. Andra vill att den centrala delen av adventsfirandet ska gå i samma stil som resten av hemmets vackra detaljer och införskaffar därför i en nytillverkad adventsljusstake i sin personliga stil.
De fem mest uppskattade färgsättningarna på adventsljusstakar är guld, mässing, röd, svart och vit - vilket kanske inte kommer som någon överraskning, då det är traditionella julfärger som är lika aktuella nu som för hundra år sedan. Materialvalen är minst lika många som färgvalen, men här är det inte längre bara mässing, trä och stengods som gäller. Det har också blivit allt mer populärt med adventsljusstakar i marmor och rostfritt stål, som exempel.
En adventsljusstake för blockljus eller stearinljus passar lika bra på soffbordet som på det dukade bordet och blir en fin inredningsdetalj som sprider värme och mysig julstämning i rummet.
För att göra adventsljusstaken extra julig och personlig kan du dekorera den med diverse julpynt eller varför inte vackra ting som du hittar i naturen! Detta kan vara ett mysigt julpyssel tillsammans med barnen eller med vännerna.
Många adventsstakar har formen av en skål eller ett fat med kanter som gör att du kan fylla din adventsljusstake med dekorationer.
Var alltid uppmärksam när du har tänt ljusen i din adventsljusstake. Placera den endast på ytor som är värmetåliga och aldrig på ställen där det är drag eller i närheten av lättantändliga material. Tänk också på att alltid släcka ljusen innan du lämnar rummet och lämna inte heller brinnande ljus inom räckhåll för barn och husdjur.
Vi har även ett brett utbud av elektriska adventsljusstakar. Allt för att du ska kunna skapa en perfekt julstämning i ditt hem!