★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT
FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 31.01.2025
BLI MEDLEM - FÅ 30 KR RABATT
TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR
GUBI grundades 1967 och har sedan dess varit kända för sina vackra och inspirerande produkter där namnet associeras med tidlöshet, visionär design och högkvalitativt hantverk. Företagets fokus var ursprungligen att producera familjens egen möbeldesign men har under åren utvecklats och vuxit till ett ikoniskt designvarumärke.
Dansk design är älskad över hela världen och av goda skäl. Vi frågade Marie Schmidt, CMO på GUBI, vad det är med dansk design som lockar så många. ”Danskarna har design i blodet”, menar Marie. ”Begreppen hem och gästfrihet har alltid spelat en speciell roll inom den danska kulturen. Vi är därför uppväxta med att uppskatta design av hög kvalité och en estetisk känsla som uppskattar funktionalitet”. Danskar har ofta en känslomässig koppling till designobjekten de omger sig med, säger Marie, vilket hon tror är anledningen till att dansk design tenderar att vara väldigt tidlös. Dels på grund av de material som används, dels för att dansk design går i arv från generation till generation.
“Belysning har två designelement: den fysiska ljuskällan och effekten som själva ljuset har på utrymmet i hemmet. Att designa belysning handlar därför inte bara om att skapa vackra och funktionella föremål, utan också om att förutse hur de kommer att användas”, säger Marie.
GUBIs främsta mål när de skapar en ny belysningskollektion är att skapa något som är dubbelfunktionellt, det vill säga att det dels bör vara en funktionell produkt som ger ifrån sig det perfekta ljuset för funktionen det ska fylla, dels att dess design är tilltalande och inbjudande även när lampan är släckt. Lampan ska helt enkelt vara ett konstverk i sig självt men även ge dig rätt ljus.
Tänk på din lampa som ett konstverk – fundera på hur du ska visa den när du bestämmer dig för placeringen.
Övertygelsen om att belysning fyller en tvåfaldig funktion genomsyrar GUBIs arbete med belysning. ”Vi eftersträvar inte efter en viss stil, vi letar efter vågad och genomtänkt design med ett konstnärligt utförande", säger Marie. Detta tillvägagångssätt syns tydligt i många av GUBIs numera ikoniska designlampor och visst ser vi starka skulpturala inslag i deras kollektioner.
Unbound och Gravity är exempel på konstverk i sig. “Som med vilket ljus som helst är det viktigaste att tänka på var man placerar en lampa såsom Unbound eller Gravity utifrån dess relation till omgivningen”, säger Marie.
Tänk på lampans placering såväl som effekten som skapas av ljusets riktning och kvalitén av ljuset den utstrålar".
“En lampa som Unbound kan hjälpa till att definiera utrymmet och ge värme till mörka hörn, medan Gravity XL-golvlampan leker med rummets storlek och erbjuder låg belysning med en stadig bas".
GUBIs instinktiva öga för design innebär att de lyfter en imponerande samling av både moderna och klassiska designlampor.
Förutom samtida och skulpturala samlingar har GUBI en kollektioner med klassisk och tidlös formgivning varav den mest kända är förmodligen den ikoniska Multi-Lite. ”Weisdorfs 1972 Multi-Lite-kollektion av pendlar, golvlampor och bordslampor representerar den “gyllene eran” av dansk design” förklarar Marie. Den här familjen av lampor innehåller några fantastiska produkter som idag passar in i alla sorters miljöer precis som när de först designades.
Marie tror att ”designens livslängd till stor del beror på dess mångsidighet. Multi-Lite är en belysningsfamilj som består av imponerande produkter där klassiska material möter modern stil”. Och vi håller med. Denna iögonfallande lampa låter dig rikta ljuset hur du önskar och dess tidlösa design gör den till en av våra favoriter.
Vi är alla medvetna om hur viktig belysning är för vårt välbefinnande och hemmet. Men hur kan vi få in variation och en bra blandning av belysning i hemmet? Vi frågade experterna!
Belysning har använts för att skapa en atmosfär och för att förstärka de unika berättelserna av våra hem lika länge som vi har byggt dem. Ljus binder samman utrymmet och påverkar hur du upplever varje föremål i det”, förklarar Marie.
Hon är snabb med att påpeka att "vi påverkas mycket av ljuset - det kalla, blå morgonljuset hjälper till att väcka oss, och det varma, gula kvällsljuset talar om för oss att det är dags att koppla av, varva ner och så småningom sova. Starkt ljus förstärker våra känslor medan svagare ljusnivåer tenderar att dämpa dem".
Även om detta kan verka som en självklar observation är det avgörande när vi överväger vilken typ av ljuskälla vi behöver och i vilken del av vårt hem vi kommer att använda den. Du kanske vill använda ett sorts ljus för att hjälpa dig att vakna på morgonen medan ett varmare och mer subtilt ljus hjälper dig att varva ner på kvällen. På så sätt handlar det väldigt mycket om att bygga lager av belysning i ditt hem för att både möta dina belysningsbehov och för att skapa ett mer harmoniskt hem.
Slutligen frågade vi Marie vad hon tror är framtidens belysningstrend:
Belysning brukade vara säsongsbetonat men håller på att förändras då designälskare lär sig att uppskatta belysning året om. Lampor ses idag som skulpturala designobjekt och kan bidra till att skapa en känsla av personlig identitet i hemmet. Jag tror att vi kommer att se en utveckling mot en mer medveten balans av funktion och estetik inom ljusdesign - lampor ska ses både som konstverk såväl som praktiska föremål".
Foto: GUBI, Angeliqa Daldorph, @moeofsweden