ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 100 KR RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Logga in
Inspiration & Tips/Livsstil & Recept/När fika är mer än fika
Fika är mer än bara en enkel kaffepaus. Här kan du se en kopp kaffe från Perlemor-kollektionen från Villeroy & Boch.

När fika är mer än fika

Från kafferep med sju sorters kakor till mysig fikastund med bästa vännen en söndagsförmiddag – fika är så mycket mer än kaffe och kaka. Det är en del av den svenska identiteten och ett sätt att ta en välbehövlig paus i vardagen. Fika är helt enkelt mer än fika – så låt oss tillsammans ta en titt på fikats historia och saker du kanske inte visste om allas vår favoritsyssla!
Uppdaterad torsdagen den 03 oktober 2024
Dela artikel
Vännerna avnjuter en svensk fika med bryggkaffe ur rustika Bloomingville kaffekoppar.

Att ta en fika är idag en djupt rotad del i den svenska kulturen men år 1756 var kaffe förbjudet. Idag är det mer eller mindre vår nationaldryck. 

EN TILLBAKABLICK – ATT FIKA BLIR EN INSTUTION

Från kafferep till dagens moderna kultur med caféer och obligatoriska fikaraster på arbetsplatsen: att fika är en djupt rotad del i den svenska kulturen. Att fika innebär olika saker för oss alla och det är just det som gör det så kärt i vårt avlånga land. Det har dock inte alltid varit så. Sverige är idag ett utav världens största kaffekonsumenter men år 1756 totalförbjöds den varma drycken, som resultat av böndernas motreaktion till överklassens beslut att häva fri husbehovsbränning. Förbudet hävdes så småningom, men det höga priset på råvaran gjorde att kaffedrickande under denna tid främst var en aktivitet för överklassen. Det var först under 1800-talet, när priserna gick ner, som kaffedrickande börjande bli något av en vana hos alla samhällsklasser och vid sekelskiftet var kaffe mer eller mindre redan den nationaldryck som det är idag.

Vem älskar inte en mysig fikastund? Hemma, på ett fik, på jobbet – varsomhelst blir bra för en paus i vardagen.

Fika är även kvalitetstid med bästa väninnan när några timmar under dagen fylls med te eller kaffe, godsaker och förtroliga samtal. 

En stillsam stund på verandan med kaffe, kanelbulle och solens strålar i ansiktet – fika är mer än fika. Det är egentid….

Det var även vid denna tidpunkt som priset för socker gick ner, vilket öppnade upp för flera olika godsaker att ta sin plats bredvid kaffet och kafferep blev ett ord på allas läppar. Kafferep innebar en möjlighet för kvinnor att samlas och utbyta erfarenhet över mer än en kopp kaffe och gärna sju sorters kakor. Det var även nu som ordet fika, som vi känner till det, började finna sin väg in i det svenska språket. Året var 1910 och ordet ”kaffi” användes som slang för kaffepaus när skinnberedarna och säljarna från Malung i Dalarna, kastade om bokstäverna för att bilda det egna ordet fika. Från det kom ordet fik och ett nationellt kännetecken började på så sätt linda in sig i det svenska DNA: at.

Servera en läcker jordgubbstårta till kaffet!

MUMSIG TRIVIA DU KAN DELA MED DIG PÅ NÄSTA FIKARAST

  • Förr i tiden användes ordet fika som ett verb till att hasta eller skynda iväg – idag står det för allt annat än det.
  • Visste du att kaffe till en början endast såldes på apotek i Sverige för att det ansågs ha hälsofrämjande verkningar?
  • År 1728 fanns det femton kaffehus i Stockholm – idag är fikamöjligheterna nästintill oändliga med fik för alla smaker.
  • Väl på caféet, väljer vi helst en semla eller bakelse som Budapestbakelse till vårt kaffe enligt Arlas konditorirapport 2018. 
  • I rapporten får vi även veta att av alla bakglada högtider, så är det främst runt jul och nyår som vi svenskar bakar mest i hemmet!

FIKA IDAG – FÖRTROLIGA SAMTAL & BÖRJAN PÅ NÅGOT NYTT

Att ”ta en fika” har fortsatt vara ett tillfälle för andrum och möten mellan människor: om något ännu viktigare i dagens digitala och hektiska samhälle. Det är just den sociala aspekten till fika som gör det så speciellt och som gör att det håller en så kär plats i våra hjärtan. Vi behöver fika helt enkelt för att kunna ha de förtroliga samtalen med bästa vännen, för att lära känna våra arbetskollegor och se barriärer brytas när hierarki hamnar i skymundan för aktuella nyheter. Det är så vi lär känna våra grannar och nya kärleksintressen. Fika är mycket mer än fika - det är en vardagslyx som för människor samman.

Lilian Sagerfors

Perfekt för nästa fika: Kanelbullar

Kanelbullar är en självklar del av en lyckad fikastund. När det gäller den perfekta svenska kanelbullen finns det knappast något bättre recept än Lilian Sagerfors. Hon vann guldmedaljen i SM i bakning med sina makalöst mjuka och smakrika Kanelbullar - och det är inte utan anledning. Vi har originalreceptet för dig att prova!

Ingredienser (för 25-30 bullar)

Bulldeg:

  • 480 g ekologisk mjölk
  • 920 g stenmalet ekologiskt vetemjöl
  • 160 g ekologiskt socker
  • 20 g grovmalen eller mortlad kardemumma
  • 20 g jäst
  • 10 g havssalt
  • 1 ägg
  • 160 g ekologiskt smör (i bitar)

Smörfyllning:

  • 250 g tempererat ekologiskt smör
  • 100 g råsocker
  • 100 g ekologiskt florsocker
  • En knivsudd äkta vaniljpulver
  • Ceylonkanel efter smak

Topping:

  • Vatten i sprayflaska (valfritt, men hjälper pärlsockret att fästa bättre)
  • 100 g pärlsocker

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till degen utom smöret i en köksmaskin på låg hastighet. Knåda i 5-10 minuter tills degen är seg och elastisk. Tillsätt smöret och knåda vidare i några minuter tills smöret är helt inarbetat.
  2. Låt degen jäsa i 30 minuter i rumstemperatur. Platta sedan ut degen på en mjölad plåt eller bricka, täck med plastfilm och ställ in i kylen för att svalna. Detta gör det lättare att forma bullarna senare.
  3. Medan degen svalnar, blanda smöret med råsocker, florsocker, kanel och vaniljpulver tills allt är jämnt fördelat.
  4. När degen är kall, kavla ut den till en rektangel som är ca 1 cm tjock, med långsidan mot dig. Bred ut smörfyllningen jämnt över hela degen.
  5. För tvinnade bullar: Vik degen genom att först vika en långsida mot mitten och sedan den andra sidan över den första. Kavla ut degen till 1-2 cm tjocklek, skär remsor och tvinna eller rulla dem till bullar.
  6. För vanliga snäckor: Rulla ihop degen från långsidan till en lång rulle och skär jämnstora bitar (ca 80-85 g per bulle). Lägg bullarna i pappersformar om du vill.
  7. Snabb jäsning: Använd ugnen som ett jässkåp genom att ställa in en plåt med kokande vatten på botten i den avstängda ugnen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, vilket tar ca 4-6 timmar.
  8. Långsam jäsning över natten: Ställ en plåt med rumstempererat vatten i botten av ugnen och låt bullarna jäsa i den avstängda ugnen i 8-12 timmar över natten.
  9. Ta ut bullarna och plåten med vatten. Sätt ugnen på 240°C (över- och undervärme). Spraya bullarna med vatten och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 8-12 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg.
  10. När bullarna är klara, pensla dem med sockerlag för att få en fin, glansig yta.

Den starka fikakulturen i Sverige har lett till speciella dagar tillägnade bakverk – från kanelbullens till chokladbollens dag – ja, nästan varje godsak har sin dag och vi har ännu en anledning att mysa över en kopp kaffe eller te och godsaker. En typisk svensk fika innebär några koppar bryggkaffe och en nygräddad kanelbulle, en klassisk bakelse som Napolen, en tårtbit eller en smaskig chokladboll. Urvalet är stort och vi svenskar hittar gärna mer än ett tillfälle till att fika: ute som hemma. Så, ska vi fika?

 

Läs mer: Kaffekoppar för kaffeälskaren. 

Styling: Anna Magnusson, Kristina Niesel, Catrine Åberg Foto: Angeliqa Daldorph, Catrine Åberg, Sagaform, Arabia, @kotolampi, Villeroy & Boch

Arijana Rosso
Skribent

SHOPPA TILL FIKAT

Visa mer

Få 100 kr rabatt på ditt nästa köp! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.