★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT
FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 31.01.2025
BLI MEDLEM - FÅ 30 KR RABATT
TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR
Att ta en fika är idag en djupt rotad del i den svenska kulturen men år 1756 var kaffe förbjudet. Idag är det mer eller mindre vår nationaldryck.
Från kafferep till dagens moderna kultur med caféer och obligatoriska fikaraster på arbetsplatsen: att fika är en djupt rotad del i den svenska kulturen. Att fika innebär olika saker för oss alla och det är just det som gör det så kärt i vårt avlånga land. Det har dock inte alltid varit så. Sverige är idag ett utav världens största kaffekonsumenter men år 1756 totalförbjöds den varma drycken, som resultat av böndernas motreaktion till överklassens beslut att häva fri husbehovsbränning. Förbudet hävdes så småningom, men det höga priset på råvaran gjorde att kaffedrickande under denna tid främst var en aktivitet för överklassen. Det var först under 1800-talet, när priserna gick ner, som kaffedrickande börjande bli något av en vana hos alla samhällsklasser och vid sekelskiftet var kaffe mer eller mindre redan den nationaldryck som det är idag.
Vem älskar inte en mysig fikastund? Hemma, på ett fik, på jobbet – varsomhelst blir bra för en paus i vardagen.
Fika är även kvalitetstid med bästa väninnan när några timmar under dagen fylls med te eller kaffe, godsaker och förtroliga samtal.
En stillsam stund på verandan med kaffe, kanelbulle och solens strålar i ansiktet – fika är mer än fika. Det är egentid….
Det var även vid denna tidpunkt som priset för socker gick ner, vilket öppnade upp för flera olika godsaker att ta sin plats bredvid kaffet och kafferep blev ett ord på allas läppar. Kafferep innebar en möjlighet för kvinnor att samlas och utbyta erfarenhet över mer än en kopp kaffe och gärna sju sorters kakor. Det var även nu som ordet fika, som vi känner till det, började finna sin väg in i det svenska språket. Året var 1910 och ordet ”kaffi” användes som slang för kaffepaus när skinnberedarna och säljarna från Malung i Dalarna, kastade om bokstäverna för att bilda det egna ordet fika. Från det kom ordet fik och ett nationellt kännetecken började på så sätt linda in sig i det svenska DNA: at.
Servera en läcker jordgubbstårta till kaffet!
Att ”ta en fika” har fortsatt vara ett tillfälle för andrum och möten mellan människor: om något ännu viktigare i dagens digitala och hektiska samhälle. Det är just den sociala aspekten till fika som gör det så speciellt och som gör att det håller en så kär plats i våra hjärtan. Vi behöver fika helt enkelt för att kunna ha de förtroliga samtalen med bästa vännen, för att lära känna våra arbetskollegor och se barriärer brytas när hierarki hamnar i skymundan för aktuella nyheter. Det är så vi lär känna våra grannar och nya kärleksintressen. Fika är mycket mer än fika - det är en vardagslyx som för människor samman.
Lilian Sagerfors
Kanelbullar är en självklar del av en lyckad fikastund. När det gäller den perfekta svenska kanelbullen finns det knappast något bättre recept än Lilian Sagerfors. Hon vann guldmedaljen i SM i bakning med sina makalöst mjuka och smakrika Kanelbullar - och det är inte utan anledning. Vi har originalreceptet för dig att prova!
Den starka fikakulturen i Sverige har lett till speciella dagar tillägnade bakverk – från kanelbullens till chokladbollens dag – ja, nästan varje godsak har sin dag och vi har ännu en anledning att mysa över en kopp kaffe eller te och godsaker. En typisk svensk fika innebär några koppar bryggkaffe och en nygräddad kanelbulle, en klassisk bakelse som Napolen, en tårtbit eller en smaskig chokladboll. Urvalet är stort och vi svenskar hittar gärna mer än ett tillfälle till att fika: ute som hemma. Så, ska vi fika?
Läs mer: Kaffekoppar för kaffeälskaren.
Styling: Anna Magnusson, Kristina Niesel, Catrine Åberg Foto: Angeliqa Daldorph, Catrine Åberg, Sagaform, Arabia, @kotolampi, Villeroy & Boch