★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT

FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 31.01.2025

BLI MEDLEM - FÅ 30 KR RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Logga in

BLACK WEEK Upp till 70% rabatt*

Inspiration & Tips/Livsstil & Recept/7 sommarrecept för alla tillfällen
Hemgjord gelato i rustik skål toppad med färska blåbär.

7 sommarrecept för alla tillfällen

God mat och dryck hör sommaren till, därför har vi samlat de godaste sommarrecepten för dig att testa i sommar. Sött, salt och allt däremellan – här är sju recept för sommarens alla tillfällen.
måndag 26 april 2021
Dela artikel
Enkelt och gott sommarrecept – en sommarsallad med kräftstjärtar och vattenmelon serverad i trendig snäckskål.

Tips: gör en fräsch sommarsallad på vattenmelon & kräftstjärtar – perfekt som tillbehör eller som rätt i sig.

1. FRÄSCH SOMMARSALLAD PÅ VATTENMELON & KRÄFTSTJÄRTAR MED MYNTADRESSING

Sallad går alltid hem på sommaren. Det är enkelt att göra och är uppfriskande att äta under varma sommardagar. Denna goda sommarsallad är perfekt att ha som förrätt på en skaldjursmiddag eller som en rätt i sig.

Ingredienser:

  • Gurka
  • Vattenmelon
  • Rödlök
  • Cocktailtomater
  • Kräftstjärtar
  • Romansallad
  • Fetaost
  • 1 kruka mynta
  • 2 msk pressad limesaft
  • 2 dl olivolja
  • 0,5 dl kallt vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Så här gör du salladen:

  1. Skölj salladen och grovhacka den.
  2. Skölj och skär gurkan.
  3. Skär rödlök, fetaost och vattenmelon och lägg ner i salladen.
  4. Skölj cocktailtomaterna och lägg i dem hela.
  5. Häll av kräftstjärtarna, lägg dem i salladen och blanda allting.

Så här gör du myntadressingen: 

  1. Finstrimla myntan.
  2. Blanda myntan med limesaft, olja och vatten.
  3. Krydda med salt & peppar.
  4. Blanda dressingen och häll upp den i en skål bredvid salladen.
Rarberpaj på gång att bakas i vit pajform från Pillivuyt.

Vad vore sommaren utan rabarberpaj? Testa att göra en knäckig variant i sommar!

Enkelt och gott sommarrecept på knäckig rabarberpaj i vit pajform.

Smörj en pajform, lägg i rabarbern & täck den med havregrynssmeten.

2. EN KNÄCKIG RABARBERPAJ

Paj är gott året runt, men på sommaren får den gärna vara så där syrlig och fräsch som bara en rabarberpaj kan vara. Testa gärna detta goda recept till nästa sommarfika:

Ingredienser för 6 portioner:

  • 400 g rabarber
  • 125 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 ¾ dl vetemjöl
  • 1 krm vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk bakpulver

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Smörj en pajform 
  3. Blanda alla torra ingredienser i egen bunke.
  4. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna.
  5. Skölj, skala och skär rabarbern (i ca 2 cm tjocka bitar). Lägg dem i den smorda pajformen.
  6. Fördela smeten över rabarbern och grädda mitt i ugnen i ca 40 – 50-minuter.
Grundrecept på egengjord gelato – här toppad med jordgubbar och mynta.

Semestertips: gör din egen gelato! Utifrån grundreceptet kan du skapa olika smaker.

3. SVALKANDE GELATO

Gelato skiljer sig från traditionell glass på flera sätt, till exempel så är den gjord på en större andel mjölk än grädde och den serveras inte lika kall som vanlig svensk glass. Här kommer ett grundrecept för gelato samt tips på hur du smaksätter den. 

Ingredienser för 8 portioner

Grundrecept: 

  • 5,6 dl röd mjölk
  • 1,8 dl vispgrädde
  • 1,8 dl socker
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 äggula
  • 1 snittad & urskrapad vaniljstång

För blåbärssmak: 

  • 7,5 dl färska blåbär
  • 4 msk socker

Så här gör du grundreceptet:

  1. Häll 3,1 dl av mjölken, all grädde och skrapa ner vaniljstången i en kastrull. Värm upp så att det precis börjar bubbla, det ska inte koka.
  2. Vispa ihop resten av mjölken, socker och majsstärkelse i en bunke. Rör ner i den uppvärmda mjölkmixen.
  3. Låt mixen koka långsamt under omrörning tills sockret har lösts upp och krämen tjocknat till något.
  4. Vispa ihop äggulan i en skål.
  5. Rör långsamt ner den varma krämen i skålen med äggvispet. Häll sedan tillbaka smeten i kastrullen och vispa ihop allting för hand på svag värme.
  6. Ta bort från värmen och låt glassen svalna till rumstemperatur - använd gärna en universaltermometer för att få rätt temperatur.  Lägg smeten i kylen i några timmar för att verkligen få smeten kall nog innan du mixar den.
  7. Ta ut ur kylen och ta upp vaniljstången ur blandningen.
  8. Kör blandningen i en glassmaskin tills glassen blivit krämig (följ glassmaskinens anvisningar). Om du inte har en glassmaskin, häll då smeten i en bunke och lägg i frysen i några timmar. Ta ut den och rör om varje halvtimme tills glassen är tjock och frusen men fortfarande skedbar. 
  9. Skopa upp glassen ur maskinen och lägg i en frystålig bunke, 2 timmar i frysen.

Så här gör du med blåbärssmak:

  1. Koka upp blåbär och socker och låt sjuda på låg värme tills blåbären mjuknat och blivit en krämig blandning.
  2. Kyl ner i minst 2 timmar i kylskåp.
  3. Blanda ner blåbärsblandningen i steg 8 av grundreceptet och gå vidare med steg 9 i grundreceptet.
Recept på hemgjord gelato med blåbärssmak – här serverad i liten rustik skål.

Testa gärna att smaksätta grundreceptet – blåbär är en klassisk sommarsmak.

En enkel jordgubbstårta serverad på vitt tårtfat och dekorerad med brudslöja.

Varför inte vispa ihop en sommarklassiker?

4. EN ENKEL JORDGUBBSTÅRTA

Ingen sommar utan minst en jordgubbstårta att avnjuta! Vispa ihop en riktig sommarklassiker så här:

Ingredienser för 10 portioner

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,5 dl vaniljvisp
  • 2 l jordgubbar

Så här gör du sockerkaksbottnar:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop ägg och socker pösigt i en bunke.
  3. Blanda de torra ingredienserna för sig.
  4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör ihop allting till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en insmord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diamanter.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min tills kakan får en gyllenbrun färg och är torr. Låt svalna.

Fyllning:

  1. Vispa ihop 2,5 dl vaniljvisp.
  2. Skiva 1l jordgubbar
En jordgubbstårta på vitt tårtfat med ERNST tårtspade.

Enkel att göra och uppskattad av stora som små – jordgubbstårta går alltid hem. 

Så här bygger du tårtan:

  1. Skiva sockerkaksbotten till tre lika stora tårtbottnar.
  2. Bred ut ett generöst lager vaniljvisp på första tårtbottnen. 
  3. Lägg på de skivade jordgubbarna så att botten täcks. Upprepa på nästa lager.
  4. Lägg på toppen av tårtan och bred ut resten av vaniljvispen på toppen.
  5. Garnera med hela jordgubbar och brudslöja.
Sommardrink på grapefrukt och bubbel är ett enkelt och gott sommarrecept att testa.

Avnjut en ny sommardrink på semestern – denna på grapefrukt & bubbel är ett sommarmåste.

5. SOMMARDRINK PÅ GRAPEFRUKT & BUBBEL

Testa en ny sommardrink i år och mixa ihop grapefrukt med bubbel!

Ingredienser för 2 glas:

  • 1 färskpressad grapefrukt
  • Prosecco
  • Is

Här hittar du fler recept på enkla sommardrinkar.

Enkelt recept på broccoli- och fetaostpaj.

Broccoli- och fetaostpaj – perfekt till ljumma sommarkvällar. 

6. BROCCOLI- OCH FETAOSTPAJ FÖR ENKLARE MIDDAGAR

Enkel, gärna vegetarisk mat, passar perfekt till varma sommardagar och i sommar kommer vi göra denna mumsiga broccoli-och fetaostpaj mer än en gång.

Ingredienser för 8 portioner

Pajdeg: 

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 nypa salt

Fyllning: 

  • 500 g broccoli
  • 150 g fetaost
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl färsk persilja
  • 1 msk buljongpulver
  • Smör att steka i

Äggsmet: 

  • 4 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 1 dl vällagrad ost
  • Svartpeppar

Så här gör du:

  1. Börja med pajdegen. Skär smöret i kuber och lägg i en matberedare.
  2. Lägg i mjölet och mixa till en smulig massa.
  3. Häll i vatten, lite i taget, medan degen mixas och mixa allt till en boll.
  4. Plasta in degen och låt den vila i ca 30 minuter i kylskåpet.
  5. Ta fram degen och kavla ut den till en rundel. Klä en rund pajform och låt degen vila 15 minuter i frysen.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Skala och hacka löken. Låt det fräsa på medelvärme i smör och skala och pressa ner vitlök.
  8. Skär broccolin i mindre bitar och låt steka med löken tills vätskan ångat bort.
  9. Krydda med finhackad persilja och buljongpulver.
  10. Ta ut pajskalet ur frysen och fyll det med broccoli- och lökblandningen.
  11. Smula över fetaosten.
  12. Vispa ihop äggsmeten och rör ner den rivna osten.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Häll över äggsmeten över pajfyllningen.
  15. Skär upp några fina stjälkar broccoli och lägg dem ovanpå.
  16. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Picknickmat med broccoli- och fetaostpaj som skärs.

Paj är perfekt sommarmat att ta med på picknick! 

Tre smoothie bowls smaksatta med nötter och bär är ett gott tips på enkelt sommarrecept.

Håll det enkelt – en smoothie bowl till frukost i sommar är både gott, nyttigt och otroligt enkelt att göra. 

7. SMOOTHIE BOWL TILL FRUKOST

Börja sommardagarna på bästa sätt med en god och nyttig frukost. Denna goda smoothie bowl är ett måste att testa i sommar.

Ingredienser för 1 smoothie bowl:

  • 2 dl yoghurt
  • 2 dl frysta hallon
  • 1 banan
  • 1 dl färska hallon
  • 1 dl valnötter och cashewnötter

Så här gör du:

  1. Mixa yoghurt, banan och frysta hallon i en mixer. Häll upp i en skål.
  2. Toppa med de färska hallonen och nötterna.

Saknar du något till bakningen eller matlagningen? Ta en titt i vårt sortiment av stilrena bakredskap. 

Styling: Arijana Kapic, Sophie Ottosson, Ellinor Johansson, Åsa Holmkvist Foto: Angeliqa Daldorph

Arijana Rosso
Skribent

TILL BAKNINGEN

FÖR ALLA SOM ÄLSKAR ATT BOA
Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB