★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT

FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 31.01.2025

BLI MEDLEM - FÅ 30 KR RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Logga in

BLACK WEEK Upp till 70% rabatt*

Inspiration & Tips/Livsstil & Recept/3 söta julrecept till adventsmyset
Hemgjord alkoholfri glögg i snapskaraff från Sagaform ges i present på ett mysigt glöggmingel.

3 söta julrecept till adventsmyset

Julen är godsakernas högtid och fylld av mumsiga julrecept att testa! Vi ger dig tre enkla och söta julrecept uppskattade av stora som små, att bjuda på till adventsmys, glöggmingel och spontana fikastunder i jul.
Uppdaterad måndag, 30 september 2024
Dela artikel

1. HEMGJORD ALKOHOLFRI GLÖGG

Vad vore julen utan doften av glögg som värms på spisen? Kombinationen av kryddnejlika, kardemumma och kanel som sprider sig i hemmet fångar allt det vi älskar med julen i en klassisk juldryck. Hemgjord glögg i dessa vita glöggmuggar från Ernst blir dessutom något alldeles speciellt. Och dessutom en väldigt fin gå-bort-present till jul! Här är ett enkelt julrecept på alkoholfri glögg du snabbt kan koka ihop:

INGREDIENSER FÖR 6 KOPPAR GLÖGG

  • 5 dl vatten
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 kanelstång
  • 1 bit torkad ingefära
  • ½ tsk kardemummakärnor
  • 2 – 3 torkade pomeransskal
  • ½ l starkt blandad svartvinbärssaft
  • 2 dl koncentrerad äppeljuice

GÖR SÅ HÄR

  • Koka upp vattnet och kryddorna.
  • Låt det koka i 5–10 minuter.
  • Tillsätt svartvinbärssaften och äppeljuicen och låt det bli varmt.
  • Sila över allting i en annan kastrull så du kan plocka bort kryddorna.
  • Servera genast medan glöggen är varm.

2. MJUK PEPPARKAKA MED FROSTING - ETT JULRECEPT FÖR STORA SOM SMÅ

Pepparkakan är lika traditionell som glöggen och visst hör de så gott ihop? I år ger vi oss på ett julrecept för mjuk pepparkaka i långpanna med mumsig frosting på och toppad med härligt julröda lingon. Så här gör du detta söta julrecept:

Mjuk pepparkaka med frosting och dekorerad med lingon står serverad på bordet på en snygg skärbräda till adventsmyset.
 Julfika med mjuk pepparkaka, glögg och pepparkakor står på bordet i servis från Swedish Grace Winter med julskrud.

INGREDIENSER TILL CA. 20 PEPPARKAKOR

  • 200 g smör
  • 340 g socker
  • 4 ägg
  • 210 g vetemjöl
  • 300 ml gräddfil
  • 1 tesked mald ingefära
  • 1/4 tesked mald kryddnejlika
  • 1 tesked mald kanel
  • 1 tesked mald kardemumma
  • 1 tesked bakpulver

FROSTING

  • 60 g mjukt smör
  • 280 g florsocker
  • 1 tesked vaniljsocker
  • 1 matsked citronsaft
  • 200 g färskost

DEKORATION

  • Frysta tranbär

INSTRUKTIONER FÖR PEPPARKAKAN:

  1. Förvärm ugnen till 175 °C (över-/undervärme).
  2. Vispa smör och socker luftigt med en elvisp.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning, och rör sedan ner gräddfilen.
  4. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor i en separat skål.
  5. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i den våta smeten och rör tills den är slät och jämn.
  6. Klä en ugnsplåt (30 x 40 cm) med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25–30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.

TILL GLASYREN:

  1. Vispa rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft till en krämig konsistens i en skål.
  2. Rör ner färskosten tills allt är väl blandat.
  3. När pepparkakan har svalnat helt, bred glasyren jämnt över kakan.
  4. Skär kakan i portionsbitar och dekorera med frysta tranbär innan servering.

3. KANDERADE MANDLAR

Rostade nötter är en klassiker under julen, och detta enkla skandinaviska recept på kanderade mandlar är det perfekta tilltugget för dina gäster före julmiddagen. Det fungerar även utmärkt som en liten dessert tillsammans med hemlagad skandinavisk glögg.

Kanderade mandlar är ett enkelt och gott julrecept att testa och bjuda dina gäster på.

INGREDIENSER TILL 200 G KANDERAD MANDEL

  • 200 g mandlar
  • 130 g strösocker
  • 50 ml vatten
  • 1 tesked vaniljsocker (valfritt)

ANVISNINGAR:

  1. Rosta mandlarna i en torr och het panna tills de är lätt gyllenbruna och doftar underbart.
  2. Koka upp socker och vatten i en kastrull och rör om tills sockret har löst sig helt.
  3. Tillsätt mandlarna i kastrullen och koka under omrörning tills sockerblandningen blir tjock och klibbig och mandlarna börjar knäppa.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och häll mandlarna på bakplåtspapper. Dela dem försiktigt med en gaffel och låt dem svalna helt innan servering.

Nu är det klart!

Vi hoppas att vi har kunnat inspirera dig att fira jul på ett skandinaviskt sätt i år, med glögg, pepparkakor och kanderad mandel. Dessa delikatesser utgör även utmärkta små julklappar som garanterat kommer att bli uppskattade.

Om något skulle gå fel i köket, behöver du inte oroa dig – julen handlar trots allt om att tillbringa tid med dina nära och kära!

Letar du fortfarande efter den perfekta julklappen? Ta en titt här: 20 tips på julklappar – stora som små & för alla stilar!

Vill du fira jul i sann skandinavisk stil och är du sugen på fler recept? Då har vi något för dig här: Duka upp för julmiddag - recept & tips

Styling: Ellinor Johansson, Arijana Kapic, Kristina Niesel; Photography: Angeliqa Daldorph

Arijana Rosso
Skribent

TILL BAKNINGEN

Visa fler
FÖR ALLA SOM ÄLSKAR ATT BOA
Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB