★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT

FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 31.01.2025

BLI MEDLEM - FÅ 30 KR RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Logga in

BLACK WEEK Upp till 70% rabatt*

Inspiration & Tips/Livsstil & Recept/4 tips på enkel buffémat till många
En god pesto potatissallad och västerbottenpaj är tips på enkel buffémat till många som gärna serveras på Ernst och House Doctor serveringsfat tillsammans med salladsbestick från Eva Solo.

4 tips på enkel buffémat till många

Bjud på enkel buffémat till många – allt från en festligt god pestopotatissallad och klassisk västerbottenpaj till bubblig jordgubbsbål med fläder. Vi tipsar även om gott tillbehör som är måsten att ha på buffébordet. Smaklig måltid!
Fredag 27 maj
Dela artikel

1. FESTLIG PESTOPOTATISSALLAD

En god pestopotatissallad funkar till alla tillställningar och är utmärkt att ha på buffébordet som funkar både till studentfesten, bröllopsdagen och till grillkvällen. Den är enkel att göra och innehåller bara ett par få ingredienser och går att förbereda snabbt till många gäster samtidigt.

Recept på pestopotatisallad:

Ingredienser:

  • 2 msk créme fraiche
  • 2 msk pesto
  • 5 soltorkade tomater
  • 900 g färskpotatis
  • 1 msk rostade pinjenötter
  • Färsk basilika som garnering

Gör så här: Koka potatisen i lättsaltat vatten. Grovhacka sedan den soltorkade tomaten och rosta pinjenötterna. Blanda créme fraiche och pesto i en stor skål. Tillsätt de hackade soltorkade tomaterna och den färdigkokta potatisen och rör om. Garnera med de rostade pinjenötterna och basilikablad. Låt stå i kylen tills servering eller servera direkt.

2. KLASSISK VÄSTERBOTTENPAJ

En västerbottenpaj är en svensk klassiker och är ett perfekt tips på enkel buffémat till många! Den kommer bli populär på buffébordet utan tvekan och serveras gärna med en fräsch sommarsallad.

Recept på västerbottenpaj:

Ingredienser:

Pajdeg:

  • 100 g smör
  • 100 g mjöl
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 3 ägg
  • 250 ml vispgrädde
  • 100 ml mjölk
  • 300 g riven västerbottenost (kan bytas ut mot valfri ostsort)

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölet och smöret tillsammans med händerna. Tillsätt vattnet och knoda tills mjöl- och smörblandningen blir till en slät deg. Rulla ut degen i en pajform (24 cm). Placera i kylen i cirka 30 min. Ta ur formen ur kylen och nagga sedan degen med en gaffel. Ställ sedan in pajformen i ugnen i 10 min och låt svalna innan du fyller formen med fyllningen.

Vispa ägg, vispgrädde, mjölk med lite salt och peppar i en skål. Rör om och lägg sedan i den rivna västerbottenosten i samma skål. Häll i blandningen i pajformen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills pajen blir gyllenbrun. Garnera med några kvistar timjan, klart!

3. BUBBLIG JORDGUBBSBÅL MED CITRON OCH FLÄDER

Bubblig jordgubbsbål med citron, fläder och mynta blir läskande att ha som komplement till buffématen med somriga ingredienser som får sommarkänslorna att flöda. Bål är perfekt att ha som välkomstdrink – en fräsch start på en minnesvärd kväll som går snabbt att göra till många gäster.

Recept på bubblig jordgubbsbål:

Ingredienser:

  • 750 ml Mousserande vin
  • 200 ml Flädersaftkoncentrat
  • 200 g färska jordgubbar
  • 1 citron
  • 1 lime
  • Myntablad som garnering

Gör så här: Skär citron och lime i tunna skivor och jordgubbarna på hälften med en vass kniv. Lägg myntabladen, citronen, limen och jordgubbarna i en stor serveringsskål. Häll sedan på fläderkoncetratet och mousserande vinet och rör om. Servera i fina glas tillsammans med is och sätt på en jordgubbe .

En god pesto potatissallad, lax och västerbottenpaj är tips på enkel buffémat till många som gärna serveras på serveringsfat från House Doctor, Rörstrand och Ernst.

Varmrökt lax, en fräsch sallad och ett gott bröd är exempel på enkel buffémat att ha som tillbehör som funkar till både vardags som till fest.

4. GODA TILLBEHÖR SOM ENKEL BUFFÉMAT TILL MÅNGA

Buffébordet behöver goda tillbehör som komplement till huvudrätterna. En fräsch sommarsallad, varmrökt lax och gott surdegsbröd är goda exempel på perfekt och enkel mat att bjuda på.

Tillbehör på buffébordet:

  1. En fräsch sommarsallad
  2. Varmrökt lax med dill och citronskivor
  3. Gott surdegsbröd
Gott surdegsbröd är tips på gott tillbehör till enkel buffémat till många som gärna serveras på en skärbräda från Muubs och kan skäras upp med en brödkniv från Fiskars.

Bjud på ett gott bröd att ha på buffébordet, vare sig det är hemmagjort eller från bageriet är det ett gott tillbehör till en bit varmröktlax tillsammans med god pestopotatis.

Vilket recept är din favorit?

Hoppas att dessa tips på enkel buffémat till många gäster kommer att förgylla ett speciellt tillfälle vare sig det är till studentmottagningen, bröllopsfesten eller grillkvällen att minnas.

Läs mer: Inspireras av 5 enkla sommardrinkar du måste testa här!

Foto: Angeliqa Daldorph

Stylister: Sarah Moberg, Louise Candestam, Lara Zimmermann, Angeliqa Daldorph, Anna Magnusson, Linnéa Axelson, Rebecca Sparling

Rebecca Sparling
Skribent

TILL BUFFÉBORDET

Visa mer

Ta del av fler tips

FÖR ALLA SOM ÄLSKAR ATT BOA
Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB