★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT
ÖPPET KÖP 30 DAGAR
BLI MEDLEM - FÅ 100 KR RABATT
TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR
Det finns vissa saker som definierar den svenska julen; glöggmys, Kalle Anka och sen Ernst Kirchsteiger.
- Vem hade trott att jag, en två meter lång man med grävlings-färgat hår och med invandrarbakgrund skulle bli en symbol för den svenska julen? Säger Ernst och skrattar sitt djupa, välbekanta skratt.
Han är sig lik. Varm i rösten, vänlig och fylld av citat som får pennan att gå varm.
- Jag känner mig tacksam över att kunna säga att jag är helt mig själv. Hur många kan säga det? Att ha den lyxen att vara någon från tv men känna att jag inte behöver vara någon annan än mig själv.
Ernst har blivit synonym med det svenska julfirandet och själv är hans egen relation till julen väldigt god, som han själv uttrycker det.
- Julen är en känsla och jag vet att många inte vet hur de ska komma åt den känslan, det får jag frågan om hela tiden. Men det kanske kommer genom att stanna upp och lukta på nybakta pepparkakor för att minnas hur de doftade? Då kanske julkänslan infinner sig, tipsar Ernst oss om.
Sen några år tillbaka har Ernst blivit en allt större del av det skandinaviska hemmet i samband med att hans inredningsvarumärke ERNST lanserades. Från vaser och ljusstakar till koppar och tallrikar – produkterna tillhörande varumärket ERNST är okonstlade, mångsidiga och vackra representationer för Ernsts formgivning. En formgivning med en enkel princip.
- Jag gör produkter som jag själv tycker om och som jag tror att mina vänner skulle tycka om. Det finns ingen vits i att göra det annars, då är de bara ting, säger Ernst uppriktigt.
För Ernst har intresset för formgivning funnits med sedan barnsben. Och då hans historia började med två resväskor när hans föräldrar tog sig från Österrike till Sverige, betyder själva skapandet något mycket mer för Ernst.
- Jag tror att mitt ursprung och min historia har påverkat mig väldigt mycket och styrt mig mot att skapa saker, för jag har aldrig haft mormors gamla servis eller andra minnessaker man kanske brukar ha. Så jag har skapat mig fram i livet.
För Ernst är det viktigt att hans produkter kan användas till många olika saker och tillfällen, som en vacker skål till julens hyacinter.
Hans passion för skapandet i sig har lett till flera omtycka produkter som idag återfinns i många olika hem.
- Det är viktigt för mig att produkterna passar in i fler olika typer av hem. Bara för att jag bor i ett 1700-talshus innebär inte det att jag vill att produkterna enbart ska passa in där utan de ska även funka i ett modernt glashus någonstans.
- Sen vill jag att produkterna ska kunna användas till flera olika saker för det är inte hållbart om vi skulle köpa ting till allt. Jag mår så dåligt över en skål det står ”popcorn” på för det är inte hållbart. Jag vill att mina produkter ska kunna användas på flera olika sätt och till mycket.
Ernst har bjudit oss på mycket inspiration genom åren, vare sig det är tips på julpyssel eller hur vi ska duka till midsommar. Men vart hämtar han själv all sin inspiration ifrån?
- Allt kan egentligen inspirera mig och jag går ofta runt och bara tittar på allting. Det kan vara alltifrån naturen eller en vacker tavla till loppisar och möten med människor. Sen är jag väldigt intresserad av historia vilket nog beror på mitt ursprung, men där hämtar jag också mycket inspiration ifrån.
- På många sätt tycker jag att jag nog är som ett litet barn eftersom jag gärna går runt och bara tittar på saker för att se vad de kan bli för något. Jag tycker vi växer upp för snabbt och lämnar ifrån oss ett barns lekfullhet och nyfikenhet alldeles för fort. Tänk så härligt det är att gå runt och bara fundera på saker och ting! Att nyfiket utforska och se vad kan detta bli?
Ernsts nyfikenhet och förmåga att förvandla en sak till något helt annat, är en av hans starkaste sidor som formgivare. Dock menar Ernst att kreativiteten som finns inom oss, kan vara svår för vissa att släppa fram:
- Det kräver mer av oss att se på saker på nya sätt och jag tror att människor inte riktigt vågar släppa loss sin kreativitet. Vi är mer vaksamma för vi vill inte vara något annat än det som är ”rätt”, men vem har satt det konceptet? Vem och vad säger vad som är rätt? Tänk bort det och våga istället släppa fram alla dina idéer och tankar, uppmanar Ernst.
Tips från Ernst om hur du skapar ett välkomnande hem – ha plädar nära till hands för frusna gäster.
När Ernst var sju år gammal och på besök hos en kompis reflekterade han över en sak för sitt framtida hem:
- Hans familj hade ett finrum som vi absolut inte fick leka i sa hans mamma, men en dag fick vi äntligen gå in där med ett villkor – vi fick inte sitta i soffan för den var ömtålig. Redan då tänkte jag att så vill jag inte ha det i mitt hem. Ett hem ska man kunna slappna av och vara sig själv i… det ska tåla livet.
Utöver hem som ska kunna tåla livets alla skeden och händelser ger Ernst oss fler tips på hur vi kan skapa ett välkomnande hem.
- Jag tycker man ska ha gott om sällskapsytor så man kan sitta och umgås på flera platser i hemmet. Sen tycker jag också att man kan ha en pläd över soffan eller stolen för den som fryser.
När det kommer till hemmet i juletider så uppmanar Ernst oss att vara lite mer luddiga:
- Till julen och under vintern tycker jag att man får vara lite mer luddig i sin inredning: plocka fram fällar och fårskinn och annat som ger en högre myskänsla än exempelvis bomull som passar bättre under andra tider på året.
- Men främst handlar det välkomnande hemmet om människorna och du vet den här starka kramen i hallen man möts av när man kommer in som säger ’välkommen hem till mig’. Det är lite som att bygga ett torn utan grunden, det kommer luta och människorna är grunden i ett hem.
Årets julfirande blir något annorlunda mot vad vi är vana vid, men Ernst ger oss tips för hur vi kan göra det speciellt och magiskt ändå:
- Testa att göra små saker under hela december, värm glögg, baka pepparkakor eller tillåt dig själv att sitta ner med en vän i tre timmar för att bara prata.
- Min mamma brukade dammsuga väggar och tak inför julen när det skulle komma besök. Sen hittade jag henne storgråtandes av utmattning och stress. Redan då tänkte jag att så ska julen inte vara, säger Ernst lågmält.
- Njut av allting december bjuder på istället för att stressa hela månaden för de där tre dagarna som går över så fort skulle jag säga.
- Carpe diem känns rätt förlegat nu, men det finns något i det värt att lyfta fram igen och fundera kring. Att stanna upp och njuta av till exempel doften av uppvärmd glögg och nybakt, för vi lever bara här och nu, säger Ernst.
Med så många tips att dela med sig av till julen, kan man inte låta bli att undra hur Ernst själv kommer fira. Blir det en vacker dukning i år?
- Ja, jag kommer duka traditionellt men inte pretentiöst med stort fokus på det taktila så en grov duk, ljus, blommor… ja väldigt naturligt. Mitt tips är att göra något oväntat och ha kul med dukningen.
- Vi skulle ha en väldigt prominent gäst över på middag en gång, och då dukade jag med en högaffel som vi klädde med ängsblommor och la på bordet och än idag kan han nämna högaffeln, säger Ernst och skrattar.
- Så våga gärna mer med din dukning.
- Sen tycker jag att det här med att slå in julklappar och hitta kreativa sätt för det är så härligt. Det ligger så mycket omtanke i en vackert inslagen present man sen ger bort till någon, säger Ernst.
Julen är önskningarnas och glöggmysets tid. På frågan om vem han helst skulle vilja bjuda över på glöggmys i år, delar Ernst med sig av en innerlig julönskan:
- Om jag får önska vem som helst så säger jag mina föräldrar. De är inte längre i livet men dem hade jag önskat få sätta mig ner med igen för chansen att få fråga dem mer. Se på dem med nya ögon och fråga allt jag inte hann fråga, för de bär ju på ens historia.
Vid 63-års ålder säger Ernst att han inte längre önskar sig så många saker, men det finns en present som han får varje år:
- Jag har fått rätt mycket hemstickade raggsockor genom åren av tittarna för alla tror att jag går runt barfota hela tiden. Och det gör jag inte, jag går nog runt barfota lika mycket som du gör men det är fint av dem och jag använder dem.
Är du barfota nu?
- Ja tänk, det är jag faktiskt, erkänner Ernst avslutningsvis och skrattar.
Foto: Angeliqa Daldorph, Anna Kvarnström