★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 100 KR RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Logga in

Bli medlem & få 100 kr rabatt

Inspiration & Tips/Reportage/Välbefinnandets estetik: utforska neuroestetik med Muuto

Välbefinnandets estetik: utforska neuroestetik med Muuto

Neuroestetik - vetenskapen om hur våra hjärnor och kroppar reagerar på konst - håller på att förändra vårt sätt att tänka på design. Även om det ofta förknippas med konst och arkitektur, utforskar Muuto, ett varumärke för modern skandinavisk design, tillämpningen av neuroestetik på interiörer. För att ta reda på mer om detta fascinerande ämne talade vi med Line Brockman Juhl, Chief Marketing Officer på Muuto, och fick veta hur varumärket integrerar detta tillvägagångssätt i sin design.
Fredagen den 14 mars 2025
Dela artikel

Nytänkande design: vad händer när vi tillämpar neuroestetik?

En dyster januarimorgon närmade vi oss Muutos kontor och showroom i hjärtat av Köpenhamn. ”Tur att vi ska till Muuto - där finns det ljus och färg”, sa någon. Muuto är trots allt känt för utrymmen som inspirerar och lyfter. Den här gången ville vi utforska hur neuroestetik bidrar till detta.

I grund och botten handlar neuroestetik om hur våra sinnen aktiveras när vi upplever konst eller rum. När vi sätter oss ner för en pratstund förklarar Line:

Var och en av oss känner sig instinktivt bekväm i vissa miljöer - vare sig det är ett rum, naturen eller en viss möblering. Nyckeln är att förstå varför dessa utrymmen känns 'rätt'.”

Muuto samarbetade med Susan Magsamen, chef för International Arts + Mind Lab vid Johns Hopkins Universitetet, för att utforska hur vi fysiskt reagerar på estetiska upplevelser. Musik, arkitektur, färger och material påverkar våra känslomässiga och kognitiva reaktioner. Genom att utforma utrymmen som skapar en känsla av komfort och tillhörighet, strävar Muuto efter att skapa miljöer där människor på riktigt känner sig bekväma.

När man kliver in i ett showroom hos Muuto reagerar kroppen automatiskt - medvetet eller omedvetet. Dessa reaktioner är självklart personliga, men en sak blir snabbt tydlig:

Aha-upplevelsen för mig i vår forskning var idén om att det egentligen inte finns något neutralt utrymme. Det går inte att utforma ett utrymme där dina sinnen inte reagerar, på ett eller annat sätt. Det är därför, för mig, som gör [neuroestetik] så meningsfullt.”
Muutos Chief Marketing Officer Line Brockman Juhl.

Line Brockman Juhl

Rollen för kulturella och personliga preferenser

Även om vissa principer inom neuroestetiken är universella spelar kultur och personliga erfarenheter en avgörande roll. Till exempel varierar färguppfattningen mycket från region till region, förklarar Line:

I Asien står rött för lycka, medan det i västerländska kulturer ofta förknippas med försiktighet eller fara.”

Även materialtrender är kulturellt präglade. Medan designindustrin går igenom trender från mässing till sammet och marmor, föredrar Muuto tidlös estetik. Deras fokus ligger inte på kortlivade moden, utan på hur färger och material samspelar i olika sammanhang och förhöjer rummet.

Kuratering av utrymmen - design av upplevelser

Muuto designar inte bara möbler, utan skapar också multisensoriska upplevelser. Musik, ljus och växter hjälper till att forma atmosfären i deras utställningslokaler.

Ett exempel: när ett showroom öppnades kändes utrymmet ofullständigt. Anledningen till detta? ”Vi hade glömt att ta med växter och blommor. När de kom med kändes rummet plötsligt harmoniskt”, berättar Line.

Under festivalen ”Three Days of Design” i Köpenhamn demonstrerade Muuto denna princip med en installation som kombinerade ljus, gardiner, öppna fönster och musik. Och resultatet? ”Alla tystnade så fort de klev in genom gardinerna”, säger Line. Små designbeslut kan ha en djupgående effekt på människors beteende.

Produkter som vädjar till våra sinnen

För Muuto är neuroestetik inte ett abstrakt begrepp, utan något som är direkt integrerat i produktdesignen. ”Hur vi upplever design beror i hög grad på färg, material och form”, säger Line.

Ett exempel är vägglampan Calm, som avger ett mjukt, diffust ljus och imiterar stämningen i en naturlig solnedgång. Dess tygklädda design förbättrar också akustiken och skapar en lugn atmosfär.

Även utemöbelserien Linear har fått en genomtänkt design. ”Utemöbler handlar inte bara om hållbarhet - vi ville forma och färgsätta stål på ett sätt som gör dem mer inbjudande och harmoniserar med omgivningen”, förklarar Line.

Från utvalda textilier till riktad belysning, varje detalj bidrar till att skapa en miljö som känns intuitivt rätt. ”När ett utrymme bara 'fungerar' är det inte av en slump - det beror på att varje element har valts medvetet”, understryker Line.

Framtiden för neuroestetik i design

En av de viktigaste slutsatserna från Muutos forskning är att inget rum är helt neutralt. Varje designbeslut påverkar vårt välbefinnande - medvetet eller omedvetet. Line förklarar:

Även ett vanligt rum sänder signaler till vår hjärna.”

Detta perspektiv utmanar designers att tänka mer medvetet kring sina val - inte bara när det gäller estetik, utan också hur rummen påverkar människors beteende och välbefinnande. I takt med att medvetenheten om dessa samband ökar är Muuto övertygade om att neuroestetik kommer att spela en allt viktigare roll inom design.

Rum som känns bra

I en värld där vi optimerar hälsan - oavsett om det är genom kost, träning eller sömn - förbises ofta omgivningens betydelse för vårt välbefinnande. Muuto ser neuroestetik som en nyckelfaktor för livskvalitet och är övertygad om att god design kan ge oss en känsla av trygghet och tillhörighet.

Med denna insikt tänjer Muuto på gränserna för skandinavisk design - bortom ren estetik till utrymmen som väcker känslor, skapar samhörighet och berikar vardagen.

Foto: Muuto, Angeliqa Dahldorph Nielsen, Ardijan Mahmutaj

Rebecca Sparling
Skribent

MER FRÅN MUUTO

Visa mer

FÖR ALLA SOM ÄLSKAR ATT BOA
Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2025 Copyright Nordic Nest AB