★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT

FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 31.01.2025

BLI MEDLEM - FÅ 30 KR RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Logga in

BLACK WEEK Upp till 70% rabatt*

Inspiration & Tips/Skötselråd & Guider/Steg för steg för att bygga utekök – inredaren tipsar
Inredaren Sara Zetterströms tips för att bygga utekök är att ha krokar och förvaring till dina köksredskap och inreda uteköket med en ljusslinga och diskbalja.

Steg för steg för att bygga utekök – inredaren tipsar

Drömmer du om att bygga eget utekök? Här kommer en steg för steg guide från inredaren Sara Zetterström för att bygga utekök av Europapallar och en lista med Saras bästa tips hur du kan inreda ditt utekök med snygga och praktiska inredningsdetaljer!
Måndag 20 juni 2022
Dela artikel

Ta vara på sommarens varma dagar genom att bygga utekök i din trädgård som tillåter dig att kunna ta med matlagningen ut i det fria.

HUR BYGGER MAN ETT UTEKÖK?

Ett utekök blir en extra lyx i vardagen som tillåter en att ta med matlagningen ut i det fria på sommarens varma dagar. Matlagningen blir ännu roligare och ett utekök gör det möjligt att alla kan vara med likaså. Inredaren Sara Zetterström har byggt och inrett detta utekök från grunden med hjälp av Europapallar och delar med sig av sina bästa tips för att inreda uteköket med snygga och praktiska inredningsdetaljer.

För att bygga utekök behöver du detta:

Du behöver:

  • 6 st Europapallar 80x120 cm (består av fem brädor, tre bredare och två smalare)
  • Valfritt: 1 udda pall ca. 110x110 cm
  • Valfritt: en gammal kökskran som en vattenslang kan kopplas till

Verktyg:

  • Hammare
  • Bräckjärn (kofot)
  • Spikutdragare (ej nödvändig men underlättar processen när spikar dras ut)
  • Såg (mest effektivt med tigersåg med trä- och metallblad)
  • Märkpenna för att markera vart du ska såga
  • Skruvdragare
  • Ca. 50st långa träskruv, 80 mm
  • Montageband & två skruvar för att fästa kranen

Tips: Europapallar kan ibland vara svåra att få tag på då de flesta ingår i ett retursystem. Sara köpte sina hos en snickarfirma.

Inhandla Europapallar hos din närmsta snickarfirma för att kunna bygga ett utekök i sommar.

Tips: Använd underbrädor som blir över som hyllplan till uteköket!

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT BYGGA UTEKÖK:

Köket består av två likadana moduler där en modul tillverkas av två gavlar, en bänkskiva, en bakvägg och valfria hyllplan.

Steg 1: Såga en pall mitt itu på långsidan med en tigersåg för att skapa gavlarna (vänd sågsnittet bakåt och pallens ovansida utåt).

Steg 2: Till bänkskivan och bakväggen går det åt en pall vardera. Ta bort undersidans brädor och klossar. Spara spikarna, dessa kan användas för att fästa bänkskivan med gavlarna. Flytta sedan ovansidans vågräta brädor så att det ligger tätt ihop intill den ena yttre brädan (som inte behöver flyttas).

Tips: Återanvänd gärna de rostiga spikarna för att behålla den rustika looken och för att det är mer hållbart, menar Sara.

Steg 3: Spika sedan ihop bänkskivan med de två gavlarna. Slå gärna i några extra spikar för att göra det mer stabilt (de spikar som inte fästs in i något kan böjas ner på undersidan). Använd bakväggens lodräta ytterbrädor för att fästa bakväggen i underredet med långa träskruvar (ca. 6 skruvar i varje bräda). Såga sedan av det som sticker ut av övriga lodräta brädor.

Steg 4: Valfritt: dela den udda pallen på mitten för att användas som hyllplan. De brädor som blir över kan även användas som praktiska hyllplan för dina redskap i uteköket.

Tips: Borra ett hål på den ena modulen för regulatorn och slangen till gasolköket, så att gasoltuben kan stå bakom eller på hyllan under. Använd montageband för att skruva fast kökskranen på utsidan av gaveln på den andra modulen.

Är dina Eu-pallar i olika nyanser av trä? Betsa gärna brädorna för att uppnå ett mer rustikt och enhetligt utseende på pallarna:

Bets: järnacetat

  • 2,5 dl 24% ättika
  • 2 tussar stålull (Svinto)

Gör såhär:

  1. Lägg stålullen i en burk och häll över ättikan, sätt på lock och låt stå i minst ett dygn gärna längre.
  2. Pensla på betsen på de ljusare ytorna och låt verka. Torka av eventuellt överflöd med en trasa efter 30 – 60 min.

Nu är köket klart att inredas!

Det här uteköket har både en köksdel och en diskdel samt bra förvaring undertill där grytor, stekpannor och kastruller kan förvaras lätt till hands.

INREDARENS 5 TIPS FÖR ATT INREDA UTEKÖKET

Nu när du har fått en steg för steg guide för att bygga utekök är det dags att inreda det. Här kommer Saras 5 bästa tips på hur du kan inreda ditt utekök med praktiska och snygga inredningsdetaljer för att göra matlagning och tiden du spenderar i uteköket lite enklare:

1. Sätt upp en magnetlist i ditt utekök till dina knivar:

Skruva fast en magnetlist vid sidan av spisen till dina knivar, det blir en praktisk detalj för att ha knivarna lätt till hands när du tillagar maten.

2. Sätt upp krokar för dina mest användbara redskap:

Häng upp redskap som du använder ofta på fasta krokar på ditt utekök såsom grytlappen, rivjärnet eller saxen.

3. Ställ fram en kruka eller ett krus för att förvara dina redskap i:

En kruka eller krus är perfekt för slevar, tänger och stekspadar och som enkelt kan bäras in och ut.

4. Ha ett praktiskt diskställ och en diskbalja på plats:

När man behöver mer bänkyta är det bra med ett litet och smidigt diskställ som kan hängas upp eller ställas mot väggen när det inte används. En portabel diskbalja är också praktiskt att ha då man enkelt kan hälla diskvattnet i rabatten när man har diskat klart. Använd alltid miljömärkt diskmedel!

5. Höj mysfaktorn med en ljusslinga i ditt utekök:

Inred uteköket med en ljusslinga som höjer mysfaktorn över kvällsdisken. Förhoppningsvis är det du själv och inte din partner som upptäcker om du råkat fusk-diska…, avslutar Sara.

Frigör arbetsyta genom att skruva upp en praktisk magnetlist till dina knivar.

Använd bakväggen till krokar för grytlappen, rivjärnet och durkslaget – köksredskap som du ofta använder.

- På ett utekök vill man både ha saker nära till hands och frigöra arbetsyta, därför är det bra att använda bakväggen till krokar och förvaring – Sara Zetterström

Gör en god och svalkande välkomstdrink vid ditt utekök för att bjuda dina gäster på.

När kalaset är över är underlättar det med stora korgar så att man lätt kan bära in det som inte gillar nattfukt under tak, berättar Sara.

Hoppas att du har blivit sugen på att bygga utekök i sommar efter Sara Zetterströms guide och inredningstips. Det är ett perfekt sätt att förlänga sommarens dagar utomhus och ger dig friheten att kunna laga mat ut i det fria med dina nära och kära för minnesvärda stunder tillsammans.

Foto: Angeliqa Daldorph

Stylist och konstruktör: Sara Zetterström

Linnéa Axelson
Skribent

INREDNING TILL UTEKÖKET

Ta del av fler tips

FÖR ALLA SOM ÄLSKAR ATT BOA
Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB