★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT
FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 31.01.2025
BLI MEDLEM - FÅ 30 KR RABATT
TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR
Inredningsexperter fortsätter att uppmana oss att inreda med mer belysning och nog har de en poäng. Upplever du att du har många lampor men ändå tycks sakna god belysning när du gör en viss sysselsättning? Det är förmodligen för att du främst inrett med stämningsbelysning och mindre med de två andra belysningssorterna: funktions- och allmänbelysning. Medan stämningsbelysning ger hemmet det lilla extra, förser funktion- och allmänbelysning oss med god belysning vid aktiviteter som läsning och matlagning. Därför är det viktigt att hitta en balans mellan alla tre belysningsformer i hemmet.
Innan vi går djupare in på de olika belysningssorterna, är det viktigt att tänka på att belysning även bjuder på skillnader i hur ljuset sprids. Du har nog hört begreppen riktat ljus och diffust ljus tidigare? En lampa som har riktat ljus, har en skärm som riktar ljuset istället för att släppa igenom ljuset på sidorna. Det innebär att du får en koncentrerad ljuskälla dit du behöver den, till exempel en läslampa, och är därför standarden för funktionsbelysning.
Diffust ljus gör motsatsen till riktat ljus. Det sprider ljuset bredare i rummet och har ofta ett mjukare sken vilket vi främst ser inom stämningsbelysning men även allmänbelysning kan ge ifrån sig mer av ett diffust sken. Om du utgår ifrån att kombinera de tre belysningstyperna, kommer du även naturligt att få till en variation av riktat och diffust ljus i ditt hem vilket ger hemmet rätt förutsättningar för att inreda med belysning på bästa sätt.
Funktionsbelysning är belysning som är avsedd att underlätta för dina ögon när du gör en viss sysselsättning. Nu när många av oss fått skapa hemmakontor, är funktionsbelysning även A och O för den lilla arbetsplatsen. Investera i bordslampor som har en nedåtvinklad skärm så du får det perfekta riktade ljuset. Du kan även välja att ha en lägre hängande taklampa som ger dig det perfekta riktade ljuset för en mer ergonomisk arbetsplats.
Till skillnad från riktad funktionsbelysning, lyser allmänbelysning upp ett helt rum med ett bredare och diffust ljus. Hall- och badrumsbelysning i form av plafonder och taklampor är klassiska exempel på allmänbelysning som lyser upp hela rummet på en gång. Men det kan även vara bra att ha allmänbelysning i övriga rum i hemmet som i vardagsrummet exempelvis. Då får du en ljuskälla som sprider ett bredare ljus, vilket är bra att ha vid städning eller andra sysslor.
Stämningsbelysning är precis som namnet indikerar, belysning vi väljer att inreda med för att skapa en mjukare och inbjudande atmosfär i hemmet. Stämningsbelysning blir ett vackert komplement till de övriga belysningsformerna och kan vara alltifrån en vacker bordslampa till levande ljus som ger ifrån sig ett diffust och varmt sken.
Ett tips är att med en dimmer, omvandla din funktionsbelysning till stämningsbelysning. Om du inte har tillgång till dimmer så finns det glödlampor med dimmerfunktion som du kan styra genom den vanliga strömbrytaren, exempelvis E27 LED Normal från Globen Lighting. När du tänder ljuskällan för första gången lyser den med 100 % ljusstyrka, släcker du lampan och tänder den direkt dimrar ljuskällan ner ett steg. Gör du samma procedur en gång till dimrar du ner ljuskällan en tredje gång.
När det kommer till att inreda med belysning, sägs det generellt att varje rum bör ha mellan 5 – 10 ljuskällor. Det låter mycket, men i större rum som vardagsrummet kommer du enkelt upp i exempelvis tio ljuspunkter om du utgår ifrån att inreda både högt som lågt med din belysning. Tänk därför på att ha minst fem ljuskällor i varje rum, men se över hur du kan föra in mer belysning i de något större rummen. Här är alla belysningsformer att inreda med:
5 – 10 ljuskällor är rekommendationen för varje rum men kanske främst för vardagsrummet. Hur många har du i dagsläget?
I vardagsrummet behöver du inreda med alla tre belysningssorter. Dels vill du ha riktat ljus i form av en golvlampa vid läsfåtöljen och en taklampa med diffust sken ovanför soffbordet. Men, du vill även komplettera med stämningsbelysning i form av fönsterlampor, en bordslampa i en hylla eller på ett bord och levande ljus för bästa resultat.
I sovrummet kan du inreda med stämnings- och funktionsbelysning i form av bordslampor, fönsterlampor och kanske någon ljusslinga. Om du tycker om att läsa i sängen bör du ha en vägglampa eller bordslampa som ger dig ett riktat ljus och gärna med vridbar armatur så du kan anpassa ljuset beroende på om du sitter upp eller ligger ner.
I köket vill du satsa på funktions- och stämningsbelysning. Som vi tidigare nämnde bör du främst ha ett funktionellt, riktat ljus vid arbetsytan i köket men när det kommer till matplatsen kan du ha mer av stämningsbelysning. Det viktigaste är att ljuset över matbordet riktas nedåt med hjälp av en öppen skärm och att lampan inte hänger för högt upp så den bländar er när ni sitter vid matbordet.
I hallen passar det bäst att inreda med god allmänbelysning i form av plafonder eller taklampa, men du kan även komplettera det med stämningsbelysning i form av vägglampor med mer diffust sken.
Även badrummet mår bäst av allmänbelysning ihop med riktad funktionsbelysning som lyser mot ditt ansikte. Det ger ditt ansikte mindre skuggor, vilket underlättar vid exempelvis sminkning.
Om du någonsin köpt en glödlampa som inte levde upp till dina förväntningar, kanske blev den för varm eller för kall, kan vi tipsa om att läsa vidare i artikeln Välj rätt ljuskälla - färgtemperatur & lumen för att lära dig mer om färgtemperatur och vilka grader som passar bäst till de olika belysningssorterna!
Styling: Ellinor Johansson, Anna Magnusson, Sara Zetterström Foto: Angeliqa Daldorph