★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT

FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 31.01.2025

BLI MEDLEM - FÅ 30 KR RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Logga in

BLACK WEEK Upp till 70% rabatt*

Inspiration & Tips/Skötselråd & Guider/Knivguide - så väljer du rätt kniv till rätt råvara
Fiskars serie Norden innehåller alltifrån kockkniv, brödkniv, grönsakskniv till skalkniv.

Knivguide - så väljer du rätt kniv till rätt råvara

En bra kniv gör under för matlagningsglädjen i köket! Följ med in i vår knivskola och slipa dina kunskaper med hjälp av vår lista på knivar för olika ändamål samt skötselråd och information om hur du får dina knivar att hålla längre.
måndag 26 april 2021
Dela artikel
Kai Shun Nagare kockkniv.

En bra kniv i köket gör under för matlagningsglädjen!

RÄTT KNIV TILL RÄTT RÅVARA

Rätt kniv till rätt råvara är inte att underskatta. Matlagningsupplevelsen kan bli en riktig fröjd med knivar som är anpassade för sin uppgift. Det är därför bra att ha en kniv för varje funktion som du vanligtvis använder dig av i köket. En kockkniv och en brödkniv kanske täcker dina behov? Eller om du är en riktig mästerkock som även tycker om att filéa fisk kan även en filékniv vara på sin plats. Låt oss gå igenom de mest vanliga knivarna.

1. Kockkniven: kökets mest vanliga kniv och en fantastisk all-around kniv! Kockkniven är mer eller mindre ett måste i köket då den kan användas till flera olika råvaror. Kniven har ett brett blad som sitter högre upp så att du inte ska slå i skärbrädan när du hackar.

Le Creuset kockkniv med olivträhandtag.

Le Creuset kockkniv med olivträhandtag är perfekt för såväl mästerkocken som amatörkocken.

Kockkniv från Fiskars från serien Norden med vackert trähandtag.

Norden kockkniv från Fiskars i elegant trähandtag.

2. Filékniven: vill du filéa fisk som ett proffs är en filékniv bra att ha i köket! Kniven kännetecknas av sitt smala och vassa blad så att du enkelt kan filéa utan att det blir mycket svinn. Tack vare bladets längd får du till en lång och svepande rörelse.

Filékniv Norden från Fiskars.

Filékniven Norden från Fiskars är perfekt till att filera fisk med tack vare sitt smala och långa blad.

3. Brödkniven: den tandade brödkniven skär enkelt igenom råvaran utan att mosa den. Den här sortens kniv är utformad för att ta sig igenom hårda ytor och samtidigt bevara råvarans konsistens och funkar både när du ska skära upp en brödskiva på morgonen som salladshuvudet till middagen.

Norden brödkniv med elegant träskaft från Fiskars.

Norden brödkniv från Fiskars med snyggt handtag i trä!

Brödkniv G-9R från Global.

Skär enkelt igenom brödet med den tandade brödkniven G-9R från Global.

Norden grönsakskniv från Fiskars.

Norden grönsakskniv från Fiskars går även bra att använda som skalkniv.

4. Skalkniven: skalkniven är en perfekt universalkniv att ha i köket för diverse ändamål så som att skala rotfrukter eller frukt. Kniven har ett rakt och spetsigt blad på cirka 8–12 cm vilket gör den till kökets minsta kniv. Den smidiga storleken på skalkniven är anpassad för att du ska kunna hålla råvaran och kniven i luften för en smidig skalning.

Norr skalkniv från Fiskars.

En skalkniv ska vara enkel att hålla i handen – här Norr från Fiskars.

5. Grönsakskniven: den perfekta kniven att hacka med! Grönsakskniven, som namnet antyder, är anpassad för att du ska kunna hacka dina grönsaker snabbt och smidigt tack vare det höga bladet. Bladet har en trubbig spets, dess längd brukar ligga mellan 14–18 cm och är något rektangulär i sin form.

Norr grönsakskniv från Fiskars.

Det höga bladet på grönsakskniven låter dig hacka enkelt och snabbt – här från Fiskars och serien Norr.

Knivblock från Global.

Förvara dina knivar säkert och i stil med Global knivblock GKB-52.

DEN VASSA CHECKLISTAN

  • Förvara dina knivar väl och säkert - helst på en knivlist eller i ett knivblock för mer skonsam förvaring för kniven. Rätt förvaring bevarar slipningen och skärpan på kniven bättre än om den ligger i kökslådan.
  • Använd dig av skärbrädor i trä eller plast då dessa är mer skonsamma mot bladets egg än hårda ytor som marmor.
  • Använd dig av baksidan på kniven, inte eggen, när du skrapar av dina hackade råvaror så sliter du inte på kniven och skär aldrig i frysta råvaror eller i ben.
  • Diska aldrig din kniv i diskmaskin då skärpan och materialets egenskaper kan påverkas. Använd dig istället av ljummet vatten och diskmedel – mycket mer än så krävs inte.
  • Har din kniv fått ytliga rostfläckar? Det kan enkelt tas bort med lite metallputs eller polergummi.
  • Slutligen, slipa dina knivar regelbundet för maximal livslängd.
Global G-2 kockkniv.

Globals G-2 kockkniv är en klassiker och stadig vapendragare i köket.

KNIVBLADETS HÅRDHET

Utöver att det finns olika köksknivar för olika råvaror, så påverkar även graden av hårdhet i stålet knivens funktion. Ett knivblads hårdhet mäts i skalan HRC (Rockwell). Mjuka blad med exempelvis en hårdhet på 54 HRC är lätta att slipa och de flesta kockknivar har en hårdhet mellan 54–64 HRC vilket innebär att bladen är tåliga men skärpan kan försvagas med tiden. Standard rekommendationen för ett kök är att ha fyra stycken knivar – men vilka det är och vilken hårdhet dessa har, bestämmer du utifrån dina behov och vilka egenskaper du söker i en kniv.

Läs mer: Bästa stekpannan - vi hjälper dig välja rätt. 

Arijana Rosso
Skribent

SHOPPA KNIVAR

Ta del av fler tips

FÖR ALLA SOM ÄLSKAR ATT BOA
Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB