★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT
FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 31.01.2025
BLI MEDLEM - FÅ 30 KR RABATT
TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR
En bra kniv i köket gör under för matlagningsglädjen!
Rätt kniv till rätt råvara är inte att underskatta. Matlagningsupplevelsen kan bli en riktig fröjd med knivar som är anpassade för sin uppgift. Det är därför bra att ha en kniv för varje funktion som du vanligtvis använder dig av i köket. En kockkniv och en brödkniv kanske täcker dina behov? Eller om du är en riktig mästerkock som även tycker om att filéa fisk kan även en filékniv vara på sin plats. Låt oss gå igenom de mest vanliga knivarna.
1. Kockkniven: kökets mest vanliga kniv och en fantastisk all-around kniv! Kockkniven är mer eller mindre ett måste i köket då den kan användas till flera olika råvaror. Kniven har ett brett blad som sitter högre upp så att du inte ska slå i skärbrädan när du hackar.
Le Creuset kockkniv med olivträhandtag är perfekt för såväl mästerkocken som amatörkocken.
Norden kockkniv från Fiskars i elegant trähandtag.
2. Filékniven: vill du filéa fisk som ett proffs är en filékniv bra att ha i köket! Kniven kännetecknas av sitt smala och vassa blad så att du enkelt kan filéa utan att det blir mycket svinn. Tack vare bladets längd får du till en lång och svepande rörelse.
Filékniven Norden från Fiskars är perfekt till att filera fisk med tack vare sitt smala och långa blad.
3. Brödkniven: den tandade brödkniven skär enkelt igenom råvaran utan att mosa den. Den här sortens kniv är utformad för att ta sig igenom hårda ytor och samtidigt bevara råvarans konsistens och funkar både när du ska skära upp en brödskiva på morgonen som salladshuvudet till middagen.
Norden brödkniv från Fiskars med snyggt handtag i trä!
Skär enkelt igenom brödet med den tandade brödkniven G-9R från Global.
Norden grönsakskniv från Fiskars går även bra att använda som skalkniv.
4. Skalkniven: skalkniven är en perfekt universalkniv att ha i köket för diverse ändamål så som att skala rotfrukter eller frukt. Kniven har ett rakt och spetsigt blad på cirka 8–12 cm vilket gör den till kökets minsta kniv. Den smidiga storleken på skalkniven är anpassad för att du ska kunna hålla råvaran och kniven i luften för en smidig skalning.
En skalkniv ska vara enkel att hålla i handen – här Norr från Fiskars.
5. Grönsakskniven: den perfekta kniven att hacka med! Grönsakskniven, som namnet antyder, är anpassad för att du ska kunna hacka dina grönsaker snabbt och smidigt tack vare det höga bladet. Bladet har en trubbig spets, dess längd brukar ligga mellan 14–18 cm och är något rektangulär i sin form.
Det höga bladet på grönsakskniven låter dig hacka enkelt och snabbt – här från Fiskars och serien Norr.
Förvara dina knivar säkert och i stil med Global knivblock GKB-52.
Globals G-2 kockkniv är en klassiker och stadig vapendragare i köket.
Utöver att det finns olika köksknivar för olika råvaror, så påverkar även graden av hårdhet i stålet knivens funktion. Ett knivblads hårdhet mäts i skalan HRC (Rockwell). Mjuka blad med exempelvis en hårdhet på 54 HRC är lätta att slipa och de flesta kockknivar har en hårdhet mellan 54–64 HRC vilket innebär att bladen är tåliga men skärpan kan försvagas med tiden. Standard rekommendationen för ett kök är att ha fyra stycken knivar – men vilka det är och vilken hårdhet dessa har, bestämmer du utifrån dina behov och vilka egenskaper du söker i en kniv.