En stekpanna i rostfritt stål blir skinande ren med ett riktigt husmorsknep: vatten & ättika!
Beroende på vilken typ av stekpanna du har så råder lite olika skötselråd, men här är några allmänna tips och tricks för att din stekpanna ska hålla genom många härliga matlagningstillfällen.
Till en stekpanna gjord i rostfritt stål kan du använda dig av köksredskap i olika material utan att oroa dig för att skada den.
Bränt fast maten i stekpannan? Oroa dig inte, när stekpannan svalnat kan du hälla vatten i den och värma upp den på nytt så släpper det inbrända.
En stekpanna i rostfritt stål tål diskmaskin men för längre livslängd rekommenderas ändå handdisk med diskmedel och varmt vatten.
En stekpanna i rostfritt stål är enkel att rengöra då denna stekpanna går att diska i diskmaskin, men den bästa rengöringen för längre livslängd är ändå att diska den för hand i varmt vatten. Det går alldeles utmärkt att använda dig av diskmedel till denna stekpanna och skulle det finnas envisa fläckar kvar kan du alltid testa att rengöra stekpannan med lite ättika. Tänk på att alltid rengöra din stekpanna i rostfritt stål, in- och utvändigt efter varje användning.
Även en non-stickstekpanna rengörs enkelt med diskmedel och vatten men tänk på att endast använda dig av köksredskap i trä, plast eller silikon.
Även en belagd, non-stick, stekpanna är enkel att rengöra tack vare dess belagda yta som skyddar maten från att brännas fast. Likt en stekpanna i rostfritt stål, tål en belagd stekpanna att diskas i diskmaskin men bästa resultatet får du genom handdisk och vanligt diskmedel. Tänk på att endast använda dig av köksredskap i trä, silikon eller plast när du steker eller rengör en non-stick-stekpanna för att inte skada beläggningen.
Diska aldrig din gjutjärnspanna med diskmedel eller i diskmaskin – då försvinner den instekta beläggningen som vårdar den. Enbart varmt vatten räcker långt!
Då en stekpanna i gjutjärn steks in med matolja, vilket bildar ett skyddande lager, är det väldigt viktigt att du endast rengör den med varmt vatten och diskborste – inget diskmedel. En gjutjärnspanna får därför inte heller diskas i diskmaskin, men du kan använda dig av stålull eller en stålborste att rengöra den med om du har fläckar som inte vill gå bort.
Behöver du steka in en ny skyddande yta i din gjutjärnspanna eller var den du köpte inte instekt redan? Då kan du följa dessa steg:
En stekpanna i koppar kan skifta färg på grund av bland annat överhettning – putsa den då med ättika och salt så blir den skinande ren igen!
En kopparstekpanna är också enkel att rengöra genom handdisk med diskmedel eller i diskmaskin. Tänk dock på att en stekpanna i koppar kan skifta färg med tiden på grund av överhettning eller om du kört den för mycket i diskmaskin. Då kommer ättikan bra till hands för lite polering, eller om du föredrar vanligt putsmedel.
En bra stekpanna gör under för matglädjen i köket och kan göra att du går från amatörkock till mästerkock. Sköt den därför väl, så kommer den följa med dig på många framtida kulinariska upplevelser!