★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT
ÖPPET KÖP 30 DAGAR
BLI MEDLEM - FÅ 100 KR RABATT
TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR
Ripple champagneglas passar lika bra till Martini som Champagne!
Visste du att den första cocktailen blandades på 1800-talet i USA? Cocktails är drinkar som är blandade med sprit och någon smaksättare och har med tiden gått från att förknippas med filmer, till ett sätt att lyxa till fredagskvällen hemma. Nedan guidar vi dig genom den uppsjö av cocktailglas som finns:
1. DET KLASSISKA COCKTAILGLASET Det glas som kanske mest förknippas med cocktails är det coupeformade eller konformade cocktailglaset – även kallat martiniglaset. Det höga glaset är utformat för att rymma runt 10–20 cl spritdryck då drinkar som serveras i dessa glas inte serveras med is. Glaset har en hög stjälk med platt fot så du enkelt kan hålla i stjälken och på så sätt undvika att värma drinken medan du håller i glaset. Cocktailglaset är perfekt för drycker som Martini och Cosmopolitan.
2. DET HÖGA & GENERÖSA LONGDRINKGLASET Longdrinkglaset är utformat för drycker där en spritdryck blandas med en större mängd alkoholfri dryck som sodavatten eller juice. Ett longdrinkglas är för det mesta rakt och smalt, som Ripple longdrinkglas från Ferm Living, men kan även vara högt och runt – det viktigaste är att en större volym av dryck får plats. En klassisk longdrink är Gin och tonic men du kan även servera en mojito i den som Catrine Åberg även känd som @catcooee!
3. TUMBLERGLASET – DEN LÅGA KLASSIKERN Tumblerglas är, förutom ett snyggt sätt att servera en cocktail på, även ett väldigt mångsidigt glas som passar de flesta spritdrycker som serveras med is. Ett tumblerglas som Riedels Optical O glas är lite buktig i formen, ofta rakt och har en mer avsmalnad öppning vilket bevarar dryckens arom i glaset längre än breda glas. Klassiska drinkglas har en tjockare botten och är raka i formen. Perfect Serve whiskeyglas passar, som namnet säger, till whiskey men även till en cocktail.
4. DEN BUBBLANDE CHAMPAGNEDRINKEN Champagne eller Prosecco är god i sin egen rätt, men ibland kan det även vara roligt att spetsa till det genom att blanda en bubblande champagnedrink. Servera den ur ett traditionellt fluteglas eller varför inte ur ett lägre champagneglas? Riedels O champagneglas har en långsmal form utformad för att öka flödet av bubblor och optimera smak-och doftupplevelsen. Varför inte testa lite Prosecco blandat med flädersaft till nästa fest?
5. DET LILLA SHOTGLASET
Vill du bjuda gästerna på en snabb drink? En shot serveras ur raka, shotglas som rymmer max 6 cl då alkoholhalten är högre är vid andra drycker. Har du någonsin funderat över shotglasets tjocka botten? Det är så glaset ska tåla den traditionella ”knacken” i bordet när du ”shottar”.
Visste du att en drink antigen kan byggas, röras eller skakas? En drink som byggs innebär att du tillför alla ingredienser i ett kallt glas innan du eventuellt rör om. Röra drinkar innebär att du kyler och ”rör” ingredienserna med en drinkblandare. På så sätt blandas inte spriten utan isbitarna flyttas runt för att kyla drinken. Tänk på att inte göra detta i serveringsglaset – använd dig av ett rörglas så du kan sila bort eventuellt smältvatten. Skaka drinken innebär att du kyler och blandar drinkens ingredienser med en shaker och får på så sätt till en yta med skum på toppen. Därför är denna metod att föredra när du ska göra drinkar som innehåller fruktjuicer, grädde, ägg eller liknande ingredienser.
Att bygga en drink innebär att du tillför alla ingredienser utan att blanda dem!
En bra bartender behöver bra drinktillbehör. Komplettera din hemmabar med en praktisk drinkblandare, en ishink, en muddler som krossar frukt eller liknande direkt i glaset, en snygg flasköppnare och en snygg shaker som kompletterar artilleriet! Du är nu redo för att mixa och smaksätta imponerande drinkar till dig själv och dina mest kräsna gäster!
Läs mer:
Glasklart del 1 - Välj rätt vinglas
Glasklart del 2 - Välj rätt champagneglas
Foto: Angeliqa Daldorph, Ferm Living, Sagaform, Design Letters, Broste Copenhagen, Bloomingville, Spiegelau, Riedel, Georg Jensen, Skultuna, Catrine Åberg