★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT
FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 31.01.2025
BLI MEDLEM - FÅ 30 KR RABATT
TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR
Då sommarmånaderna når sitt slut måste det inte innebära slutet på grillsäsongen. Med en grillpanna kan du fortsätta att avnjuta välsmakande, grillad mat under hela året.
Med en högkvalitativ grillpanna kan du grilla bland annat kött, fisk och grönsaker och servera dem med ett fint grillytskikt, som att de kom direkt från utomhusgrillen en varm sommarkväll.
En grillpanna är en stekpanna med räfflad stekyta gjord för att grilla råvaror på spisen. Då du serverar härliga måltider från grillpannan påminner stekränderna från pannan dig om ränderna från gallret på utomhusgrillen.
En grillpanna har ofta en kvadratisk form och en lägre vägg än andra typer av stekpannor för att formen ska passa bättre till köttbitar som ska stekas.
Grillpannor är stekpannor gjorda för att klara de höga temperaturerna som man vill uppnå vid grillning, för att ge kött, fisk och grönsaker en fin grillyta.
En grillpanna steker med strålningsvärme och räfflorna på pannan lyfter råvarorna från botten, vilket ger råvarorna den karaktäristiska grillytan. Med grillpannan får du välsmakande, grillade måltider som du kan avnjuta med ett par högkvalitativa grillbestick, tillsammans med vänner och familj.
Några av de populäraste grillpannorna är tillverkade av välkända varumärken så som:
En grillpanna grillar lika bra som utomhusgrillen och du kan grilla allt från rött kött till fisk, kyckling och grönsaker i den. Här nedan listar vi några tips på saker att tänka på då du ska använda din grillpanna:
Både grillpannor i gjutjärn och i aluminium ger välsmakande måltider med klassiska grillränder och ett fint ytskikt, men det är några saker som skiljer grillpannorna åt.
Ett klassiskt material till grillpannor är det slitstarka materialet gjutjärn, vilket klarar höga temperaturer och håller värmen bra. Med en grillpanna i gjutjärn är det lätt att få till de klassiska grillränderna och det slitstarka materialet gör att en gjutjärnspanna kan hålla i många år framöver. En panna i gjutjärn går att använda på alla typer av värmekällor, såväl en induktionshäll som över den öppna elden.
En grillpanna i gjutjärn släpper dessutom ifrån sig en liten mängd järn vid matlagning vilket ger en hälsosammare måltid.
Aluminium är vanligtvis ett lättare material än gjutjärn och en panna i aluminium är därmed inte lika tung att hålla. Många av dessa grillpannor har en beläggning av non-stick, vilket gör att de passar perfekt för grillning av råvaror som tillagas på lägre temperaturer, så som fisk och kyckling. Beläggningen gör grillpannan slitstarkare och lättare att rengöra.
En grillpanna med non-stick kan diskas i maskin, men för bästa skötsel diskas den för hand med diskmedel.
Grillpannor i gjutjärn bör inte diskas med diskmedel då detta kan förstöra pannans beläggning. En panna i gjutjärn diskas bäst för hand med endast varmt vatten.
Om din grillpanna fått rost eller om mat bränt fast, kan du avlägsna det med till exempel stålull för att få din grillpanna ren igen. Efter en grovrengöring behöver gjutjärnspannan brännas in för att återfå sin naturliga beläggning som hindrar grillpannan från att rosta och att mat bränns fast.
Genom att bränna in gjutjärnspannan behåller den sin snygga svärta och gör det möjligt att steka med en lägre fetthalt, vilket är optimalt just i en grillpanna.